onsdag 22. januar 2014

Endelig; soltrøm!

De siste dagen har sola så vidt tittet frem også hos oss. Fantastisk! Men klokka må bli nærmere to før den titter frem bak Middagstind på denne tiden av året. Så da er det jo kun en times tid før den igjen daler ned i skjul. Likevel: i dag ga solcellene 100 watt den tiden sola skinte. Ikke mye, neida. Men vi gleder oss!

Vi noterer oss altså at rundt 20. januar klokka 2; da begynner strømproduksjon på sol. Forutsatt at det er klarvær da... I alle fall er det en fin huskeregel. Og det betyr to måneder helt uten produksjon på solcellene i mørketida på vår eiendom. Til sommeren skal de kunne gi opp mot 3000 watt i flere timer på en solskinnsdag. Vi får se. Ennå en måneds tid vil nok vinden være vår viktigste strømkilde.

Rundt klokka to titter sola fram bak Middagstinden.

Solceller badet i januarlys

søndag 5. januar 2014

Vindstekte vafler!

Jula - og de to siste ukene av advent - har blitt avviklet uten mye arbeid på huset. Det har imidlertid blåst jevnt. Og elektrisk strøm er jo et gode vi tenkte vi måtte bruke til noe konstruktivt. Søndagen i romjula inviterte vi derfor naboer, venner og skuelystne på vafler - stekt med egenprodusert strøm. Det ble en stor suksess; og 40-50 personer var innom og fikk smake økologiske, vindstekte vafler. Samtidig fikk de en liten omvisning i huset.

Tove i full aktivitet med å steke vafler.
Vi hadde jevn aktivitet i omtrent 5 timer fra klokka tolv, med en 1000 watts arbeidslampe og et dobbelt vaffeljern som trekker 1400 watt. Det gikk faktisk ganske fint! Vi er jo ellers svært spente på om vi har dimensjonert anlegget tilstrekkelig....