Kretsløpshus

Huset vårt betegner vi ofte som et "kretsløpshus". Hva mener vi med det?

Vi er alle del av ulike kretsløp - både store og små, raske og langsomme. Vi kaller det gjerne økologi - og noen ganger bruker vi også begrepet "økohus" om vår bolig.

"Økologi" er bygd opp av de to greske begrepen "oikos", som kan oversettes med "husholdning", og "logos" - altså læren om vår husholdning. "Økologi" brukes jo som begrep om kretsløpet i de virkelig store "husholdningene" ute i naturen. Og ethvert hus og husholdning inngår jo i disse kretsløpene. Begrepet "økohus" brukes da gjerne om et hus hvor man i materialer og byggeprosess tar spesielt hensyn til hvordan det store kretsløpet påvirkes.

Når vi kaller vår hus for et "kretsløpshus" er det fordi vi ønsker å skape små kretsløp, og få et nært kjennskap med disse i vårt dagligliv.

Et moderne hushold fungerer nærmest utelukkende etter "alt-inn-alt-ut"-prinsippet. Vi fører inn bygningsmaterialer, ting og tang, mat og energi, og fører ut søppel, kloakk og matavfall, for å si det enkelt. Tar man hensyn til det økolgiske kretsløpet, så er det ikke noe i veien for å gjøre dette på en ganske miljøvennlig og bærekraftig måte, med valg av miljøvennlige materialer, økologisk mat, ren energi og kildesortering av avfall. Men et slikt hushold gir liten nærhet til helheten i kretsløpene man er deltager i.

I vårt kretsløpshus ønsker vi å begrense innførsel og utførsel, og forsøke å skape hele kretsløp innenfor husholdet. Dette gir oss oversikt og kontroll, men ikke minst en umiddelbar nærhet og kjenskap til hvordan våre valg påvirker de kretsløpene. I vårt hushold vil vi forsøke å bygge inn følgende kretsløpselementer:

1. Lokale byggematerialer. Til en viss grad vil vi hente byggematerialer svært lokalt. Vi vil bruke noe treverk fra lokal sitkagran, litt stein og litt torv.

2. Sjølforsynt med energi. Vedfyring fra lokal ved, og strøm fra egen vindmølle og solceller. Dette medfører at skal vi heve temperaturen noen grader innendørs, ja så må vi hogge mer ved. Og kanskje må klesvasken vente et par dager til batteriene igjen blir ladet opp etter noen vindfulle, eller solfylte dager.

3. Egenproduksjon av mat. Gjennom egen kjøkkenhage, og litt drivhusproduksjon i vinterhagen, vil vi dyrke vår egen mat. Kanskje blir det også høns i hagen, og i hvert fall er det fisk i havet. Vi får kjennskap til hvor maten kommer fra.

4. Sjølforsynt med vann. Vann fra egen brønn gjør at man blir atskillig mer oppmerksom på forbruket.

5. Kompostering av eget matavfall. Gir gjødsel til egen planteprodukjson. Noe matavfall kan også spises av hønene.

6. Egen håndtering av kloakk. Urin og Fekalier blir seprert i toalettet. Fekalier vil bli kompostert, og brukes til å gjødsle enga. Urin blir lagret på tank, og brukt som gjødsel direkte.

7. Egen rensing av gråvann (vann fra vask, dusj, vaskemaskin og oppvaskmaskin). I vinterhagen har vi fire store fiskekar hvor et rotsoneanlegg med levende planter tar opp næringsstoffer og renser avløpsvannet før det slippes ut. Det vi heller i vasken vil da umiddelbart påvirke planteveksten i vinterhagen.

Til sammen vil dette begrense vår behov for å føre ressurser inn i husholdet, og det begrenser hva vi fører ut. Derfor omtaler vi boligen som et "kretsløpshus".

7 kommentarer:

  1. Gratulerer! Ser veldig bra ut! Så det blir en VAWT-mølle? Lykke til hver dag videre.

    Svein Anders

    SvarSlett
  2. <3 Dette blir spennende! Gleder meg til å følge dere videre!!

    SvarSlett
  3. Kom forresten på denne med tanke på dager med lite vind og desperat behov for vasking av bunadsskjorter eller lignende :) http://www.youtube.com/watch?v=OYq34Bxkp5w . Det er en manuell vaskemaskin som bruker svært lite vann og som går for å vaske klær i. -Bare synd den ikke sentrifugerer også ;) . -Den kan forøvrig kjøpes her og koster en slikk og ikkeno (ca 300kr). (vet ikke om de shipper til Norge) https://www.lehmans.com/p-1470-pressure-handwasher.aspx .

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for inspirerende besøk på byggeplassen :-).

      Fantastisk idè :-)! Absolutt noe vi vil skaffe oss. I dag har vi ei elektrisk kornkvern, men fant enkelt en moderne hånddrevet utgave. Må nok ut på markedet og leite etter gode manuelle alternativer til alt det elektroniske vi har vent oss til i hverdagen.

      Tove

      Slett
  4. Det er greit å være"grønn".Men i Norge har vi nok vann, så det er det vel liten grunn til å spare på, spesielt når man får renset det i grunnen eller slik dere gjør.
    Vaskemaskinen i filmen over er vel å hente slitet tilbake? Med manuell fylling av vann( som må varmes opp separat.)
    Teknikk er til fr å brukes?

    Ellers, når det gjelder energi, vil kanskje Hydrogen til produksjon av elektrisitet komme om ikke så lenge. Hydrogen kan vel lagres enklere enn på batteri. (?)

    SvarSlett
  5. Ja, vi mangler ikke vann. Og hydrogen kan absolutt komme til å bli framtidas energibærer (lager). Når det gjelder vaskemaskin har vi nå anskaffet en hypermoderne toppmodell som henter vann både fra varmt- og kaldtvannskrana, og blander sjøl til passe temperatur. Mao; vannet til vaskemasina varmes opp med ved, og vi reduserer strømbehovet vesentlig.

    SvarSlett
  6. Hei! jeg lurer på en sak: Gråvannet går til dyrking. Men er dere ikke bekymret for all såpe m.m. som følger gråvannet, og at farlige kjemikalier tas opp av plantene?

    SvarSlett