Vedfyring

Vedkomfyren er husets hjerte. På denne tilbereder vi all mat, den gir oppvarming til huset gjennom direkte strålevarme og men hovedsakelig gjennom vannbåret varme, og den vil forsyne oss med varmt vann til dusj og renhold. Elektrisitet brukes ikke til oppvarming - verken av hus eller vann.

I sin kokebok fra 1943 beskriver Henriette Schønberg Erken over flere sider inngående hvilken varmeeffekt forskjellige tresorter gir og hvordan en skal tenne opp og vedlikeholde varmen i komfyren for å få et vellykket resultat av baking og steking. Til slutt har hun et lite avsnitt om den elektriske komfyren: " Målet må jo være at elektrisiteten skal bli alle manns eie. Det er den største lettelse som kan skaffes oss i vårt husarbeid. "

Så kjære oldemor Karoline fra Vold og oldemor Marie fra Åmnes. Nå skal vi forsøke å forklare hvorfor vi  har ønsket å innstallere en vedkomfyr i vårt hus istedet for en elektrisk komfyr som ville ha lettet deres hverdag.

Norge produserer den reneste elektriske energi i verden - vannkraft. Det nasjonale forbruk av elektrisk kraft har økt til et slikt nivå, at Norge i perioder importerer en del "skitten" elektrisk kraft. Det er likevel ikke noe stort nasjonalt problem. Hvis man imidlertid ser globalt på energiforbruket, er behovet for elektrisk kraft større enn det som i dag produserers fra "rene" kilder. Kina og USA er eksempler på land som produserer størstedelen av sin elektriske kraft fra ikke fornybare ressurser som olje og kull. Sett i et globalt perspektiv, forbruker hver enkelt av oss mer energi enn det som jorden kan produsere. Det er et gap som vi i det daglige ikke ser, fordi det er lang avstand mellom produsent av elektrisk kraft og oss som forbruker.

Vedfyring frigjør energi fra en fornybar ressurs; ved. Såfremt vi ikke snauhogger skogen! Det er et enkelt regnestykke - vi må skjøtte skogen slik at den produserer like mye ved som det vi forbruker. Det vil være enkelt å se sammenhengen mellom vårt forbruk og tilgang på ressurs.

Dette medfører at vårt forbruk må ned. Og vi vil ta konsekvensene av det. Når man i tillegg hogger, kapper, klyver og bærer egen ved, sier det seg selv at vi ikke kommer til å sløse med energien....

Systemet vårt bygger på en vedkomfyr med vannkappe. Varmtvannet blir ført fra komfyren til en akkumulatortank for lagring. Fra denne tanken vil varmtvannet bli ført via rør til dusj, varmtvannskran på kjøkken og toalett, varmekabler og håndklestativ på badet og til radiatorer ellers i huset. Her følger en liten prinsippskisse:




En utfordring kan være å ikke "fyre for kråka" om sommeren når vi lager mat på vedovn. Komfyren vi har anskaffet er likevel slik at når man stiller den til å varme opp vann til akkumulatortanken, går hele 80% av den frigjorte varme til oppvarming av vann. Og selv på sommeren vil vi stort sett sette pris på litt strålingsvarme fra oven. Dermed er det lite energi som går til spille. Heller ikke blir det uutholdelig varmt å stå foran komfyren og lage mat.

Komfyren vi har valg er en  (alt for dyr) "Rolls Royce"-modell fra Lohberger:

Brennkammeret til venstre tar inntil 40 cm lange vedskier. Stekeovn til høyre.
Termometeret i midten viser temperaturen på vannet som går ut. Med en
termostat kan man selv regulere hvilken temperatur vannet skal ha når det
går til akkumulatortanken.


Vår modell (LHS) ble levert med keramisk koketopp og pipeuttak på siden.

Første middag tilberedes - julaften 2014.


Det var vanskelig å finne norsk forhandler for Lohberger. Men Gausdal Lanhandleri har Lohberger i sitt sortiment, via svensk grossist. De hadde ikke all verdens kjennskap til Lohbergers produkter. Men det var likevel en trygghet ved å bruke norsk forhandler i at de da tok ansvar for at produktet var i overensstemmelse med norske bestemmelser. For mer info om Lohbergers produkter, se:  http://www.lohberger.se/














3 kommentarer:

  1. Den komfyr-installasjonen er drømmeinstallasjon vår. Rett og slett. Hva måtte dere ut med av kroner og øre?
    Ser vi deler mange interesser, svært spennende å lese. Det var mannen i huset som tipset meg om dette, også måtte jeg trekke på smilebåndet når jeg leser Oldemor Marie fra Åmnes. Jeg er selv fra Åmnes, men flyttet til et lite nedlagt småbruk på vestlandet, som skal opp og gå med selvforsyning, permakultur og alt det som er kjekt og føles rett med naturen i hånd og hjerte. Svært inspirerende å lese om dere virke. PS: er dere mye på åmnes?

    SvarSlett
    Svar
    1. Kosta ca 50 000,-. Pass på å kjøpe gjennom norsk forhandler, tilpasset norske utslippskrav, da disse kravene ikke er identiske med svenske eller europeiske. Og joda; Vi er vel på Åmnes 1-2 ganger i året.

      Slett
  2. Hei Tove og Espen. Vi har kjøpt oss et hus som vi drømmer om å få til miljøvennlige løsninger for liv og virke i. Vi møter har mange av de samme problemstillingene som dere og vil takke for en inspirerende og lærerik blogg. Det vi står litt fast på er koblingen drikkevann fra borrebrønn og vannbåren varme. Skulle gjerne hørt litt mer om hvordan dere har løst akkurat dette? Send meg gjerne en mail på ragnhildaugustsen@gmail.com om dere har tid og overskudd.

    SvarSlett