Tegninger

Våre første idéer til bolighus tok vi med oss til arkitekt Håkon B. Bø i arkitektfirmaet Helt Grønn i Bodø. Ut fra disse kom han opp med følgende skisser:Dette huset var spesialtilpasset topografien på eiendommen, og vil likte det litt kråkeslott-aktige utrykket. Vi jobbet videre med dette en god stund, og reviderte et par utgaver av tegningene. Imens begynte ungene å flytte ut og vi begynte etterhvert å tenke; "nok er nok". Vi trenger ikke lenger fire soverom. Vi la alle gamle idéer til side og bestemte oss for å bygge lite - veldig lite. For økologisk bygging handler også om å begrense ressursbruk, og da er det ikke vits å bygge større enn man har behov for. Dermed tok et helt nytt hus form, et hus vi tegnet selv. De tekniske tegningene nedenfor er utarbedeidet av Jossi Petteresen i Asplan Viak på Leknes:


Kjelleretasjen består av rom for biodo (under toalettrommet i hovedetasjen), en poetkjeller/grønnsakslager innerst i kjelleren mot berget, og et rom som kan brukes til snekkerbod e.l.


Hovedplanet består av WC, soverom, bad og stue/kjøkken/opphold som en enhet. Det er et teknisk rom mellom soverommet og berget bak. Her vil akkumulatortanken være, strøminntak, og det kan være aktuelt å plassere vaskemaskin og fryser her om ønskelig.

Mellom bad og soverom er det tenkt å ha gjennomgående skap, slik at rene klær er tilgjengelig både på baderommet og soverommet.

Mellom kjøkkenet og bergveggen bak huset vil vi prøve å utnytte plassen til å ha et kjølig spisskammers. Der skal også være rom for et vednedslipp som gjør at vi kan slippe veden ned en skrå kanal som ender i et uttak ved siden av vedkomfyren på kjøkkenet. Skal man først satse på vedfyring, er det viktig å tenke enkel håndtering og god logistikk. For mye bæring av ved er tungvindt og skaper mye rusk innendørs.

Hovedfasaden på huset e mer eller mindre sørvendt, med store glassflater for å slippe inn solvarme. I forkant er det en vinterhage som gir en ekstra mellomtemperert sone. Der vil også rotsoneanlegget for resing av gråvann bli etablert.
1 kommentar:

 1. Hei
  Vi holder på å bygge et miljøvennlig hus på Brønnøya i Asker utenfor Oslo.
  Vi har en del spørsmål til byggingen som vi trenger å avklare før vi setter i gang.
  Kunne jeg sende dere en epost som beskriver hva vi tenker om huset vårt, med mange spørsmålstegn...
  Mvh Odin Roll-Hansen
  odinroll@gmail.com

  SvarSlett