torsdag 21. februar 2013

På-bord og underbord

Litt mer om utvendig kledning: Det er jo stående panel vi har, med bakhon brukt som på-bord (overbord). Da har man bare en mulighet når det gjelder hvlken vei årringene skal være bøyd; nemlig med margen inn mot veggen. Når treverk tørker vil årringer prøve å rette seg ut. Dermed vil disse på-bordene bøye seg med en konveks bue inn mot veggen. For at underbord og påbord skal få best mulig kontaktflate, og føye seg til hver andre, bør underbordene bøye seg med en konveks bue ut fra veggen. Derfor er disse plasser med årringene motsatt av påbordene, slik bildet viser:Dette er en motsatt plassering av underbord og påbord i forhold til hva som har vært vanlig norm med bruk av vanlig plank, hvor det har vært hevdet at det beste er ut påbordene buler ut, og underbordene buler inn. Men nå er det noen som mener at det også her er best å gjøre motsatt.... Uansett; det viktigste er nok at årringene går motsatt vei på underbord og påbord.

Bordkledningen vår skrur vi fast: Underbord med en skrue i midte på hver tverrgående lekter, og påbord med to skruer på hver tverrgående lekter, noe skråstilt slik at de (optimalt sett) skal treffe mellomrommet mellom underbordene.

Ellers: Siste tida har arbeidet med bordkledning stadig blitt distrahert av besøkende, slik nedenstående bilder og filmsnutter gir et lite innblikk i....: 
 2 kommentarer:

  1. Töfft hund dokker har! Han er jo ganske rolig. Flott at det gar framover med huset. Skulle gjerne hatt noe bilder fra hele huset, hvordan ser det ut na? Bli det snart lunsjen i solveggen med ryggen mot treverk? Her er det snö og vi pröve a komme ut sa mye som mulig. Jeg er ferdig med eksamenen og er temmelig sliten av den studeringa. Men det er bare et halvt ar igjen, det skal nok ga. Haper dok har det bra! Hilsen fra Tyskland
    Janina & Nikolaus

    SvarSlett
  2. Takk for hilsen! Ja, Tass er jo ikke nervøs for elgen, men har lært å holde respektfull avstand. Han fikk jo oksen etter seg første dagen han - og han som bare ville leke med dem....

    Vi skal nok ta noen oversiktsbilder etterhevrt, men tenker kanskje det kan vente til snøen forsvinner. For da kan vi bedre sammenligne med de tidligere bildene.

    SvarSlett