onsdag 26. mars 2014

Innvendig puss

Den siste tida har blitt mye brukt til å pusse murvegger innvendig. Alle kjellerrommene, samt enkelte vegger både i 1. etasje og på hemsen er jo i siporex/Ytong, og må pusses for å få en ferdig finish. Fra levereandøren av Ytong har vi fått en gipspuss - som er lett å legge på, miljøvennlig, naturlig og fin. Men for en som (ennå) ikke er dreven i å pusse murvegger, blir teksturen/overflaten noe ujevn.... Det gjør likevel ingenting; de røffe beboerne av huset skal jo ha en røff stil på interiøret. :-) Vi kan jo beskrive det som "organisk" og "levende". "Håndgjort" og "selvgjort" er det i hvert fall, og dermed også "velgjort". Nedenfor noen bilder fra kjøkkenkroken:


Midstolpen er av gran fra naboens plantefelt. Vindusbrettet en gammel planke vi har hatt liggende i hagen - grå og værbitt - men som med nærmere ettersyn viste seg å være furu med vesentlig andel kjerneved. Så den har holdt seg godt. Og med litt høvling og pussing har vi fått frem et flott og skinnende grå patina.


En hyllerekke ble montert på enden av murveggen, som overgang mot verandadøra. Noe må vi jo ha å oppbevare kjøkkenting på, når vi ikke skal ha overskap. Hylla måtte opp nå fordi vi fant ut at hver enkelt hylle skulle felles inn i murveggen før denne ble pusset. Det blå i overkant av vinduet er plastnetting for å armere pussen i overkant av vinduet. Vil jo ikke at den skal dette ned om tre år.....
 

Merk det skjulte elektriske opplegget - som nå begynner å bli skjult. Selv om pussen stivner raskt, tar det tid før den er helt tørr og ferdig herdet. Skjoldene skyldes ujevn tørking - kanskje først og fremst pga ujevn tykkelse på pussen. Men når den er helt tørr, får den en jevn, hvit farge. Merk også den "organiske" linja i murkanten langs vinduet. "Håndlaget", "selvgjort" og "velgjort". Tilsiktet; nei.... Men vi liker den!


Detalj fra hylla. Her er brukt alminnelig hobbyplank. Siporex er lett å bearbeide, så det er bare saget hakk i muren til hver enkelt hylle, og så pusset med gipspuss for å tette godt inntil.


På andre siden av kjøkkenvinduene fant vi på at vi skulle ha et par hjørnehyller. Laget av samme planke som vindusbrettet.


Detalj fra hjørnehylla. Også denne er innfelt ved å sage ut hakk i muren. Dermed stikker trehylla rett ut av muren uten annen støtte, noe som gir en god visuell effekt. Kontrasten mellom treverk og muren trer også tydeligere frem på dette viset.

1 kommentar:

  1. Ser virkelig flott ut dette Espen! Og jeg er helt enig, det gjør seg med litt tøft utseende. :-)

    SvarSlett