søndag 16. november 2014

Lohberger gjør ved til varme

Ved vil bli vår viktigste energikilde. Matlaging vil bli gjort i en moderne vedkomfyr, som også varmer opp vann. Vannet blir så lagret i en akkumulatortank som totalt rommer 750 liter. Ca 200 liter av dette vannet er atskilt i en egen tank - eller rettere et spiralrør, øverst i denne tanken. Her henter vi varmt forbruksvann. Resten av det varme vannet vil sirkulere rundt i rør i gulvene og fordele varmen jevnt omkring i huset.

Nå har det meste av elementene i dette systemet kommet på plass. Det som mangler er å fullføre stålpipa, samt få på armatur alle steder vi skal ha vannuttak. Når det er på plass, kan vi begynne å varme opp huset.

Rørlegger Asle har hånd om tilkoblingene.

Rør for tur. og returvann kobles til vedkomfyren.

Til slutt kan den 400 kg tunge Lohberger-ovnen lirkes på plass.
Keramisk topp for matlaging med rikelig plass. Røykgassene kan ledes ulike
retninger for å lede varmen dit man har behov. Om ønskelig kan hele 80% av
energien gå til å varme opp vann som lagres i akkumulatortanken.


Vår Lohberger er en topp moderne vedkomfyr, og koster vel omtrent ti ganger så mye
som en elektrisk komfyr.... Brennkammeret til venstre tar vedkubber opp mot 40 cm.
Stekeovn til høyre.
Akkumulatortanken er plassert i et eget skap midt i huset. Herfra distribueres
varmt vann for oppvarming av rom i hele huset, samt varmt forbruksvann.
Tanken er på totalt 750 liter og skal fungere som lager av varmeenergi mellom hver
gang vi fyrer i ovnen.


Et fordelingsskap er plassert på badet, med kurser og rør som fordeler
vannbåren varme til de enkelte rom.

4 kommentarer:

 1. Flott ovn, men kanskje litt upraktisk med vedfyring i værste sommervarmen innendørs - selv her i nord?

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan nå svare med erfaring på denne; det går helt fint. Overskuddsvarme kan lett kanaliseres til varmtvann, så vi plages ikke med ulidelig varmt kjøkken. (Dessuten plages vi heller ikke for ofte med ulidelig varme sommerdager....)

   Slett
 2. Hei! Så utrolig inspirerende at dere tør å tenke og handle (bygge!!) annerledes:) kom over bloggen deres i dag, og denne vil jeg følge videre! Er fra Reine, bor på Hamarøy. Har en kjæreste som er lidenskapelig opptatt av permakultur. Har dere/skal dere dyrke også i permakultur -stil?

  SvarSlett
 3. Hyggelig at du finner det inspirerende!
  Ja, planen er at ulike planter vil inngå i kretsløpet. I vinterhagen har vi rotsoneanlegget som skal nyttiggjøre seg næringsstoffene i gråvannet. Vi ønsker å teste ut litt eksotiske frukter o.l. her. I vinterhagen vil vi også ha en "terasse" hvor vi kan ha ulike nyttevekster - med automatisk vanning fra oppsamlet regnvann. Når vannet har gått gjennom rotsoneanlegget kan det om sommeren nyttiggjøres ledes som vanning av kjøkkenhage nedenfor. Ellers vil det renne i rør ned til dammen - hvor vi ønsker å prøve ørret. Vi skal ha hest - og noe grasmark, hvor vi kan bruke stykke for stykke til å pløye ned kompostert avfall fra biodoen. Graset vil for det meste bli beitet. Kjøkkenhagen vil bli gjødslet med kompostert hestemøkk, og muligens urin. Urin vil også være veldig nyttig i bringebærlandet. Så svaret på spørsmået ditt er igrunn; ja.

  SvarSlett