søndag 25. desember 2016

Frukt fra vinterhagen

Artig er det når avløpsvannet (gråvannet) blir til moden frukt. Som i fjor, hadde vi også i år agurk og tomat. Men tidlig i sesongen fikk vi også modent et par andre flerårige vekster. Og mer håper vi på til neste år:

Aromatiske vindruer

Deilige, søte nektariner

2 kommentarer:

  1. Helt utrolig! Varmer dere opp vinterhagen med varmtvann eller holder det med varme fra gråvannet? Og trenger den "kunstig" lys, eller holder det med dagslys?

    Mvh, Ingrid

    SvarSlett
  2. Hei! Vinterhagen er på sørveggen av huset, og dobbeltglass. Men vi har ingen annen oppvarming enn det som kommer i fra sola, og den lille varmen som følger med gråvannet. Vinterhagen holder seg så vidt frostfri, men er ikke varm i den mørke årstid. Vi har heller ikke kunstig lys. Vinteren er dermed ganske krevende - lang mørketid, men frostfri og svært fuktig. Litt som i en grotte. Og få planter trives å stå lenge i en grotte. Så dette setter nok litt begrensninger i hvilke planter som greier overvintringa. Med litt oppvarming, kanskje tre lags vinduer, og litt ekstra lys (= sørligere områder av landet), ville overvintringa blitt mer likt middelhavsklima, som er det en del av de aktuelle plantene er tilpasset.

    SvarSlett