tirsdag 1. november 2022

Nå elsker vi også regnvær!


I begynnelsen av oktober fikk vi endelig vår lille mikro-vannkraftverk i gang! Det er en Pelton-turbin fra PowerSpout - et foretak på New Zealand som lager sympatiske små, hendige og stødige mikrokraftverk. De som vil sette seg inn i tekniske finesser kan gå på leverandørens hjemmeside her.

Her vil vi bare kort oppsummere; med vårt bittelille vassdrag får vi bittelitt ekstra strøm (opp mot 100 watt) - og vi er veldig fornøyd etter en måned i drift! Hvordan kan en produksjon på under 100 watt gjøre oss fornøyd? Jo, fordi vi nå er på vei inn i den mørkeste tida. Sola gir snart ikke noe strøm i det hele tatt lenger. Da har vi til nå kun hatt vindmølla som har gitt litt. Men det finnes faktisk dager uten vind - ja, faktisk flere av dem, etter hverandre. Og da har dette bitte lille vannkraftverket gitt oss akkurat nok til å kunne ha på lys, wifi og noen småting likevel. 

Vann har også noen ganske andre kvaliteter enn sol og vind, som vi nå lærer å kjenne. Vind skifter hele tiden. Sola kommer og går - jevnlig gjennom døgnet, men også med skiftende skydekke. Men vannet renner relativt konstant. Når vi får 100 watt fra vanngeneratoren, så kan vi være ganske sikre på at vi vil få over 2kwh det kommende døgnet. Når vi får 2000 watt fra solcellene eller vindgeneratoren, så trenger vi riktignok bare en times produksjon for å oppnå det samme. Men vi kan ikke være sikre på at det blir slik likevel.

Og det beste av alt; Nå fryder vi oss uansett vær! Både knallsol, hustrig vind og våte regnskyll gir oss påfyll av energi. Det gledes!



Jippi! Det kommer nok vann til at generatoren går rundt!

Generatorene fra PowerSpout tilpasses den lokalitet hvor de skal brukes. Vår er tilpasset en vannmengde på 7 l/sek, en fallhøyde på 3,5 m, og en lengde på 60 meter med 120mm rør. Da vil generatoren kunne gi opp mot 100 watt. Hadde vi f.eks. hatt 30 meter fallhøyde i stedet for 3,5 ville vi fått en utgave som kunne levert 1000 watt.

Ei rørgate graves ned i bakken ved siden av vassdraget.

Plattform for plassering av generatoren gjøres klar nede i grøfta, ca 60 meter unna, og 3,5 meter lavere enn planlagt inntak

Oppsamlingsdam for på fylling til rørgata gjøres klar.

Rørgata kommer gradvis på plass.

Fra generatoren går en 30 meter kabel til kontrollenheten som er plassert i samme rom som batteriene. Kablene leder likestrøm på ca 80 v, og må derfor være ganske kraftig for at ikke for mye spennings skal tapes på veien. Kontrollenheten gjør dette om til 48v før strømmen går på batteri eller inverter inn til huset.

Midt på sommeren kommer det så lite vann at man skulle tro dette var bortkastet.... Her et lite minne fra juli, før anlegget var ferdig tilkoblet. Men på den tiden er det likevel så lyst at solcellene gjør vannkraft overflødig. Det er i mørketida vi skal glede oss over regnet.

Når høstregnet kommer blir det straks mer vann. Og når det renner vann ut av overløpsrøret i oppsamlingsdammen er det mer vann enn generatoren tar unna. Inntaket starter med et rørbend som peker nedover. Dermed gjøres vanninntaket under vann, for å forebygge å suge med seg rusk og rask som flyter i overflaten. 

Generatoren får inn vann fra to sider. Når det er nok vann, og begge kranene kan åpnes, får vi ca 100 w.

1 kommentar:

  1. Steintøffe saker!! Må nok legge til Mortnes som favoritt på yr.no nå!!

    SvarSlett