tirsdag 9. oktober 2012

Vinduer

Hva er et miljøvennlig vindu? Vindsrammer i dag kan lages av ulike materialer; aluminium, impregnert tre, pvc-plast og sikkert også andre ting. Hva er mest miljøvennlig? Vi foretrekker naturskapte materialer med minst mulig kjemiske tilsetninger.

Kjerneved av furu, eller malmfuru, er treverk som er gjennomtrukket av naturlige harpiksstoffer. Både virker disse harpiksstoffene sterkt hemmende på sopp. Men i tillegg er cellene så fortettet, at malmfuru ikke trekker til seg fukt. Normalt nås sjelden et vanninnhold på mer enn 20%. Utvikling av sopp og råte starter på 30%. Dette var et materiale vi ønsket vinduer av.

I gammel tid kjente håndtverkere til disse egenskapene, og det finnes eksempler på gamle vindusrammer som har holdt utrolig lenge. Moderne masseproduksjon har lenge ikke gitt rom for utsortering av slikt trevirke, Men vi fant at nå er det flere som tilbyr ulike produkt i malmfuru. Det er imidlertid viktig at arbeidet gjøre håndverksmessig dyktig. 70-90% kjerneved høres kanskje bra ut. Men hvis 30% av vinduet råtner må du kanskje likevel skifte det.

Vi har valgt en liten trevarefabrikk i Larvik; Troll Trevarefabrikk. De leverer vinduer og balkongdører i kjerneved av furu fra Nord-Sverige. Og de gir 25 års garanti (!) mot sopp og råte - uavhengig av om vinduene overflatebehandles eller blir stående ubehandlet. Og selv om bedriften ligger et stykke unna Lofoten, føler vi en viss nærhet til de vidstrakte skogene i Norrbotten. Dørterskler på balkongdøra er i eik, og isolasjon er et produkt av ekstrudert polystyren, eller isopor som det gjerne kalles. Noe plast i husbygging er helt håpløst å unngå.....

Vinduene er nå under produksjon, og vi forventer en leveranse neste uke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar