mandag 1. oktober 2012

Murer, murer og murer....

Nok en måned er gått, og høsten har kommet. Men enn så lenge er værgudene noenlunde snille. Huset vokser sakte opp av grunnen. Men fremdeles gjenstår noe murerarbeid. Som Tove sier; "Vi trodde vi skulle bygge et trehus. Men nå ser vi at det jo er et murhus vi bygger.....". Når det er sagt; snekkern har også så vidt begynt arbeidet, så noe treverk skal det nok bli. Nedenfor er noen glimt fra siste måneds arbeid:

Vår svenske hvite elghund "Tass" glir godt inn i de hvite omgivelsene. Han har allerede gjort skikkelig "gårdshund" av seg og er hjemmehørende på tomta.

Når man er så vrang å planlegge hus med urette vinkler må man også være villig til å ta det ekstra arbeidet med tilpasninger......


En tørsteslukker. Er det forresten noen som kjenner igjen emblemet på genseren? "Tree og Life" ble brukt som logo og profilering av en rekke miljøorganisasjoner foran den store miljøkonferansen i Rio i 1992. Hmm.... det betyr faktisk at genseren er 20 år gammel! Tydeligvis fornyes ikke garderoben for ofte....

Fremdeles kryper huset oppover berget, med murer som må tilpasses terrenget. Dette er et pirarbeid som er kreativt, men tregt....

Detalj fra kjellerveggen; vindusglugger mot den kommende vinterhagen. Ytong-blokkene er så enkle å bearbeide at de kan gis omtrent en hvilken som helst form. Spesielt er de tykke isolasjonsblokkene lette å jobbe med.


Vi har valgt en bred åpning, med plass for dobbeltdør inn til det vi kaller "teknisk rom". Dette for å stå fri til å velge størrelse på akkumulatortanken uten å måtte ta hensyn til døråpninga. På dette rommet er også planlagt vaskemaskin og fryser.

Huset vokser enda litt i høyden. Merk gulvbjelkene i første etasje som nå har kommet på plass. Merk også utsikten vi får, mot Petvika, Sandsund og Mortsund i bakgrunnen.

Nytt i front, gammelt i bakgrunn. Det gamle huset skal rives. Men enn så lenge bruker vi det som sjå. Og dessuten er det innlagt strøm der, som vi bruker under byggeperioden.

Detalj fra murerarbeidet; merk at det benyttes leca såleblokk mot grunnen, og at disse føyes sammen med tilstøtende Ytongblokker ved å sage spor i ytongen og legge i mørtel med armeringsjern som videreføres i såleblokka.

Rommet fremst i bildet blir krypkjeller. Men den lille kroken som stikker fremover skal gi rom for en kanal hvor vi kan slippe ned ved utenfra, gjennom en luke i veggen til et rom i kjøkkenbenken, rett ved siden av vedkomfyren. Rommet til venstre i bildet skal bli bad. Det lille rommet til høyre for vednedslippet skal bli spisskammers, med kjøkkenet rett utenfor. Merk at det er benyttet tykke isolasjonsblokker mellom kjøkken og spisskammers, mens det mellom spisskammerset og bergveggen bak brukes tynne massivblokker. Ved å plassere spisskammerset på denne måten, helt innert i huset, bak mot bergveggen, uten isolasjon mot berget bak, håper vi å få et rom som er noenlunde kjølig året rundt.

Espen rådslår med snekker Anders. Her i døråpninga til det kommende baderommet.Snekker Anders begynner på den første treveggen. Vi begynner å ane høyden på hustaket, ganske høyt oppe egentlig.....

1 kommentar: