tirsdag 18. februar 2014

Isolere med Thermohamp

At propellen på vindmølla kollapset har naturlig nok tatt en del fokus og energi. Vi har ennå ikke bestemt hva vi gjør med dette. Men siden det ikke haster med en avgjørelse, lar vi foreløpig saken i bero.

I mellomtiden er det nok av annet å henge fingrene i. Isolering av reisverksveggene og tak, samt kledning av himling, er noe av det vi holder på med for tiden. Hampen kommer i matter og er lett å legge. Men ukurante vinkler og bredder medfører en del tilpasning. Ikke vanskelig, men litt tidkrevende. Vi legger 20 cm hamp i ytterveggene, og 35 i taket. I tillegg vil det bli lagt hamp i innvendige vegger og etasjeskillere for lyddemping, og mulighet for ulike temperaturer i ulike rom.

Etter at hampen er lagt på plass skal den innvendige fuktbremsen på. Og på dette punktet blir vår huskonstruksjon vesentlig forskjellig fra dagens vanlige reisverkskonstruksjoner; duken er ikke damptett, men altså en dampbrems. Fukt skal få lov å vandre ut gjennom veggen, i stedet for at vi pakker oss selv inn i plast som folk flest liker å gjøre.....

Viktig er at duken på innsiden av veggen er tettere enn vindsperra på yttersiden - helst ti ganger så tett. Fukt som kommer innenfra og ut i konstruksjonen vil da ta letteste vei videre, som er utover. Hamp er et egnet isolasjonsmateriale i en slik konstruksjon, fordi den fra naturens side er noe motstandsdyktig mot mugg og sopp, og dermed tåler noe fukt - i motsetning til glassvatt og steinull som absolutt ikke får lov å bli fuktig.


Espen tilpasser hampmatter ved hjelp av medfølgende spesialsag.
Thermohamp plasseres i veggen.
 
I tak legges isolasjon i to lag 20+35 cm, slik at skjøter overlappes.

"Innsterommet" på hemsen har fått isolasjon, dampsperre og kledning i taket.


Detalj med dampsperre og isolasjon i gulv.

3 kommentarer:

 1. Nå har dere vel hatt isoleringen en stund. Er dere fornøyde? Fungerer det bra med dampbrems i stedenfor dampsperre? Jeg skal selv snart i gang med et isoleringsprosjekt (en liten hvilebrakke på hjul som skal gjøres klar til vinterbruk) og vurderer å bruke hamp.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi har bare gode erfaringer med isoleringa og inneklimaet. Dampbrems ser ut til å fungere bra, og vi har da lagt vekt på å følge normen om at dampbremsen skal være ti ganger så tett som vindsperra på utsiden, for å sikre at fukt transporteres riktig vei.

   Slett
 2. Hei Tove og Espen. Så inspirerende blogger dere har. Vi har et gammelt hus i Digermulen som vi nå skal igang å pusse opp. Hadde vært veldig kjekt å komme i kontakt med dere og forhåpentligvis treffes. Kan dere sende nr deres til 47201973? Mvh Eivind Drivflaadt

  SvarSlett