tirsdag 12. august 2014

Endelig; hovedetasjen!

Da har vi endelig begynt å innrede hovedetasjen. Hemsen er mer eller mindre ferdig. Det samme gjelder kjelleren. Og nå begynner gulvet i hovedetasjen å ta form. Det bygges opp slik:

Isolasjon legges i etasjeskiller mot kjelleren.
 
20 cm hamp skal isolere mot de litt kjøligere kjellerrommene.

Oppå isolasjon legges 22x148 mm bord som skal bære aluminiumsplater med spor for vannrør.

Aluminiumsplatene skal reflektere vannbåren varme opp mot gulvbordene.

Espen legger rør for vannbåren varme i gangen.

De 20 mm tykke må legges sammenhengende uten skjøt.

Rørene passer akkurat nedi sporet i aluminiumsprofilene, og klemmes fast på enkelt vis.

Klargjort for vannbåren varme i gangen.

Et par sløyfer med vannbåren varme på do blir det også.

Dette er altså forarbeid som gjøres før gulvborda kan legges på plass. Vi har vannbåren varme i alle rom, med unntak av soverom og på hemsen. Aluminium er jo ikke et godt miljøvalg. Hvor stor betydning de egentlig har for å reflektere varmen oppover, vet vi ikke så mye om. Og vi vet ikke hvordan det å leve oppå et aluminiumsflak har for innvirkning på elektromagnetiske strømninger. Men aluminiumsplatene har vist seg svært praktiske som feste for røropplegget. Og nå skal vi tross alt ikke sove oppå dem.

Vi har vurdert vannbåren gulvvarme opp mot radiatorer og lignende opplegg. Fordi vi har så høyt under taket, kom vi til at det vil være en fordel å spre varmen jevnt utover gulvet. Da vil gulv og de lavere delene av rommet føles varme med mindre energibruk enn om vi skulle varmet opp hovedetasjen med punktvarme. Derfor skal 26 graders vann etter hvert få lov til å sirkulere under føttene våre. Dette blir bra!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar